Kas oled kuulnud ütlust,et oleme need, mida me sööme. Praktiliselt enamus hädasid saab alguse toidust, veest ja elukeskkonnast. Meie toitumisharjumused kujunevad juba varases nooruses ja seega pannakse alus tervisele esimesest sõõmust ehk emapiimast.
Meie toidulaud peab olema mitmeksine ja värviline. Just värviline toit on see, mis annab meile vajalikud mineraalid ja vitamiinid. Vaid krõpsud ja limonaad laste toiduna viib selleni, et tegu on varakult haigete ja hädiste lastega, kelle järeltulijad ei saagi olla elujõulised ja terved. Allergiad, kõhuhädad, astmad ja diabeet on juba igapäevased nähtused ning aina nooremad neid põevad.
Suurt häda võivad tekitada ka liiga kergekäeliselt võetavad ravimid ja tohutud magusainetega rikastatud toidud, maiustused.Vaata poes pakutavaid toitusid ning näed kui palju on neis suhkrut.
Kui süüa ära hommikul üks 400gr.jogurtitops, siis saame juba 7 supilusikatäit valget kahjulikku suhkrut, mille kulutamiseks peame kiiresti jooksma vähemalt 3-5 km.Meie aga hoopis istume autosse või kontorisse laua taha.
Miks lapsed karjuvad ja kisavad ning aina rüsivad ja tormavad? Sellepärast,et nad peavad ometi selle magusa hulga ära kulutama.
Suurt häda tekitame oma organismile ka teiste valgete rafineeritud toodetega - jahu, riis, makaronid jne.Need kitivad kinni meie sooled ja kõhukinnisus on üks olulisemaid raskete hädade põhjusi. Ka vähki, südame ja veresoonkonna haigusi võib vale toitumisega seostada.
Nii et kui hoolid endast ja oma lastest lähedastest,siis hoidu
-valgest rafineeritud suhkrust/kasuta roosuhkrut, palmisuhkrut,agaavi või vahtra siirupit,mett.
Maiustuseks sobivad rosinad ja muud kuivatatud puuviljad, samuti pähklid. Pähklid leota 3-4 tundi enne söömist, sel juhul saab organism neist kätte palju enam vajalikke mineraale, ensüüme jne.
-valgest jahust ja riisist ning kõrgema sordi nisujahu toodetest. Kasuta täistera jahusid, eriti hea on spelta. Söö makarone ja spagettisid, mis on valmistatud täistera jahust ja erinevatest köögiviljade segudest. Tarbi hirssi,kaera,otra jt.tera ja kindlasti kaunvilju.
Herned,oad, läätsed on väärtuslikud valgu allikad. Kasuta ka idandeid ning õpi neid ise kasvatama.
Kõik võimalikud toidud tatrast, tatraga on väärtuslikud meie organismile.
Ära prae toitu rafineeritud õliga vaid hauta ja kasuta täisväärtuslikke külmpressitud õlisid ja praadimiseks mõeldud külmpress õlisid ning kasuta kodumaiseid toiduaineid. Väga hea on küpsetada toitu kookosrasvaga.
Joo naturaalseid mahlu ja tee ise keediseid, kus magustajaks roosuhkur.Ära anna lapsele magusat enne 3.eluaastat.
-paljudele ei sobi ka poepiim.See tekitab lima ning umbes 25% elanikel on laktoosi talumatus.Kasulikum on keefir ja maitsestamata jogurt.Kasuta ka kitse või sojapiima. Selleks,et vajalikud bakterid sinu soolestikus elujõulised oleksid, joo vadaku jooke/Basic valmisjoogina või A.Vogeli Molkosani ning õpeta ka lapsed neid jooma. Väga hea on ka hapukapsas, mis ei ole äädikaga hapendatud ning punapeet.
vt. lisa www.toitumisteraapia.ee